Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Státní zastupitelství – záruka beztrestnosti?

Naše státní zastupitelství nikdy nedovedla k úspěšnému konci žádný skutečně významný případ v oblasti politické nebo hospodářské kriminality. Jak je to možné? Oponu v tomto ohledu poodhalil týdeník Respekt, který informuje o pokynu městské státní zástupkyně Hercegové ve věci Drobil. Nejde tu ovšem o státní zástupkyni Hercegovou nebo státního zástupce Rampulu. Jde o systém.

Naše státní zastupitelství je konstruováno jako hierarchická soustava. Řadový státní zástupce podléhá svému vedoucímu (okresnímu, krajskému, vrchnímu, nejvyššímu) státnímu zástupci. Celé státní zastupitelství pak podléhá nejbližšímu vyššímu státnímu zastupitelství, to znamená okresní zastupitelství krajskému, krajské vrchnímu a vrchní nejvyššímu. Prostředkem, kterým se tato podřízenost provádí, jsou právě takové „pokyny“, jaký uveřejnil Respekt: nejblíže nadřízený státní zástupce může tímto pokynem vstoupit do živé věci a uložit podřízenému státnímu zástupci, jak má dále postupovat. Ten sice nemusí pokyn respektovat, pokud jej bude považovat za nezákonný, nadřízený státní zástupce, který pokyn vydal, ale může v takovém případě věc sám převzít a dokončit. Co to v praxi znamená?

Řekněme, že se na místně příslušném státním zastupitelství najde nějaký státní zástupce, který se neohlíží na moc a postavení podezřelých a po objektivním vyšetřování dospívá k závěru, že je na místě nějakého papaláše postavit před soud. Dříve, než to stihne udělat, přijde mu od jeho nadřízeného „pokyn“. Nebude v něm samozřejmě napsáno: „odložte případ pana XY, protože je to ministr (nebo třeba významný sponzor strany)“. Bude tam něco jako: „Je třeba lépe prověřit subjektivní stránku možného trestného činu, když na základě dosud zjištěných skutečností není dostatečně odůvodněn závěr, že XY měl skutečně v úmyslu zneužít svou pravomoc veřejného činitele. Zejména větu ‚kdyby přišla dvojka, můžeme se o tom bavit‘, nelze vytrhávat z kontextu, na jiném místě nahrávky XY výslovně říká, že ‚samozřejmě nebude a ani nemůže výběrové řízení jakkoliv ovlivňovat‘. Není jasné, co rozumět onou ‚dvojkou‘, o čem se lze ‚bavit‘ a zda to skutečně souvisí s výběrovým řízením, jež navíc XY ani nemůže přímo ovlivnit.“

A podřízený státní zástupce bude možná ještě chvíli prověřovat, jak se v pokynu píše, a pak věc odloží, jak mu bylo pokynem ve skutečnosti uloženo: chytrému napověz… Dobře ví, že kdyby to neudělal, pokazí si kariéru a přitom ničemu nepomůže: nadřízený státní zástupce prostě věc převezme a odloží ji sám.

V rozkrádání veřejného majetku jde dnes o stovky miliard korun. Dost peněz na to, aby se našlo deset či sto milionů na úplatek. A sáhněme si do svědomí: kolik z nás by v sobě našlo dostatek cti k tomu, aby odmítlo pro jednou považovat důkazy za poněkud nedostatečné výměnou za částku, která třeba desetkrát přesahuje to, co jinak vyděláme za celý život? Neříkám, že takoví lidé nejsou. Je jich ale proklatě málo. Valná většina lidí má svou cenu. A ta cena není nedosažitelně vysoká.

Neříkám, že jsou všichni vedoucí státní zástupci zkorumpovaní. Konstatuji fakta.

1. Abyste se nikdy nedostali před trestní soud v České republice, stačí díky institutu „pokynů“ zkorumpovat DESET osob. Abyste se nikdy nedostali před trestní soud kvůli trestné činnosti, kterou pácháte v Praze, stačí zkorumpovat DVĚ osoby.

2. Odstranění institutu pokynů NENÍ součástí navrhovaných „protikorupčních opatření“ a nenavrhuje je žádná parlamentní politická strana.

3. Osoby podezřelé ze závažné politické a hospodářské trestné činnosti NEKONČÍ před soudem.

Závěry si, myslím, dovede každý vyvodit sám. Nejde ale o to, je-li zkorumpovaný ten či onen. Jde o to, že se musí změnit systém. Je nezbytné odstranit institut pokynů a tím rozptýlit korupční tlak. Dokud se to nestane, nemůžeme čekat žádnou podstatnou změnu, ať už se bude vrchní státní zástupce jmenovat jakkoliv.

Autor: Robert Pelikán | úterý 24.5.2011 13:57 | karma článku: 36,34 | přečteno: 2629x
  • Další články autora

Robert Pelikán

Úplatky v otázkách a odpovědích

Otázka, zda je poskytnutí místa v orgánu obchodní společnosti úplatkem, rozpoutala debatu tak zuřivou, že už se v ní nejspíše nevyzná vůbec nikdo. Pokusme se to zlepšit po americku: formou otázek a odpovědí. Objeví-li se nové zajímavé otázky v diskusi pod článkem, budu se snažit blog průběžně doplňovat. Takže: "Stay tuned!"

25.6.2013 v 11:31 | Karma: 33,34 | Přečteno: 2763x | Diskuse| Politika

Robert Pelikán

O kšeftech a úplatcích

Události, které započaly minulý čtvrtek ve Strakově akademii, postavily naši společnost na největší dějinnou křižovatku od roku 1989. A je to křižovatka neméně důležitá.

20.6.2013 v 8:18 | Karma: 39,39 | Přečteno: 5302x | Diskuse| Politika

Robert Pelikán

Kauza Putna: Jmenuje, nebo může jmenovat?

Nechci se tu vyjadřovat k etickému rozměru kauzy docenta Putny, jiní k němu toho již řekli dost. Doplním jen navýsost stručně rozměr právní. Prezident totiž i z právního hlediska doc. Putnu profesorem jmenovat musí.

21.5.2013 v 14:29 | Karma: 38,83 | Přečteno: 5945x | Diskuse| Politika

Robert Pelikán

Obžaloba na Randáka?

Dočetl jsem se dnes, že obvodní státní zástupce podává obžalobu na Karla Randáka za to, že uveřejnil odměny Jany Nagyové. Nějak tomu nerozumím.

21.3.2013 v 12:44 | Karma: 36,85 | Přečteno: 2173x | Diskuse| Politika

Robert Pelikán

Kterak stát o osm miliard přišel

Blahořečím zpětně ministrovi Kalouskovi, že jsem se nestal členem Rady ČTÚ. Možná mi tím zachránil život, neboť minulý pátek by mne asi skolil infarkt.

13.3.2013 v 8:55 | Karma: 43,79 | Přečteno: 10554x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  9:48

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Soud rozhodne v případu upálení družky. Bylo to italské manželství, říká obžalovaný

25. dubna 2024  9:45

Krajský soud v Brně dnes vyhlásí rozhodnutí v případu muže, kterého obžaloba viní z vraždy družky v...

PŘEHLEDNĚ: Langšádlová nekončí jako první. Jaké změny už zažila Fialova vláda?

25. dubna 2024  9:33

Přehledně Ve čtvrtek oznámila demisi ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09). V koaliční...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:29

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4034x
Právník, který věří tomu, že právo je cesta ke spravedlnosti.

Seznam rubrik