Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

K čemu máme BISony?

Nová dávka odposlechů, tentokrát údajně (a není důvod tomu nevěřit) pocházející z BIS, by měla vyvolávat otázky podstatně odlišné od těch, které se v této souvislosti kladou.

Není totiž zase tak důležité, kde a jak odposlechy unikly a jak je možné, že se (prý) dostaly do rukou ABL, jakkoliv je to samozřejmě alarmující.

Podstatné je, že obsah těchto odposlechů ukazuje na spáchání celé řady závažných trestných činů, minimálně zneužití pravomoci veřejného činitele (odnětí svobody na 1-5 let), pravděpodobně ale také podplácení (1-6 let), nepřímého úplatkářství (3 roky) a přijetí úplatku (3-10 let) a dokonce možná i sabotáže (3-10 let). Té se totiž dopustí, kdo „v úmyslu poškodit ústavní zřízení nebo obranyschopnost České republiky anebo poškodit mezinárodní organizaci zneužije svého zaměstnání, povolání, postavení nebo své funkce nebo se dopustí jiného jednání k tomu, aby mařil nebo ztěžoval plnění důležitého úkolu mezinárodní organizace, orgánu veřejné moci, ozbrojených sil nebo bezpečnostního sboru, hospodářské organizace nebo jiné instituce, nebo způsobil v činnosti takového orgánu anebo takové organizace nebo instituce poruchu nebo jinou závažnou škodu“. O tom, že tu došlo ke zneužití funkce, se nezdá být pochyb. A že toto zneužití mohlo mít (a mělo) za důsledek poškození ústavního zřízení naší země, neboť bylo vedeno s cílem nahradit ústavní demokratické postupy rozhodování o věcech veřejných rozhodováním skryté mocenské skupiny, se také nezdá být pochyb.

Odposlechy přitom o spáchání těchto trestných činů svědčí natolik silně, že bych, být státním zástupcem, neváhal ani vteřinu s podáním obžaloby.

Je tak namístě se ptát, co BIS s těmito informacemi udělala? Předala je orgánům činným v trestním řízení (jak musí podle § 8 odst. 3 zákona o informačních službách)? Předala je vládě a prezidentovi bezodkladně (§ 8 odst. 2 zákona) nebo alespoň v rámci výroční zprávy (§ 8 odst. 1 zákona)?

Pokud ne, nesplnila tato služba svůj zákonem stanovený účel. Osoby, které za to mohou, jsou v takovém případě vinny minimálně nápomocí (§ 24 odst. 1 TZ, stejná trestní sazba jako u pachatele). Podle toho, co je mi obecně o jejím fungování známo, se mi ale zdá pravděpodobnější, že minimálně do své výroční zprávy tyto informace zahrnula.

Pak se ovšem zase musíme ptát: jak vláda s těmito informacemi naložila? Proč je nepředala kompetentním orgánům a proč nebylo neprodleně zahájeno trestní řízení? I v tomto případě platí, že nečinnost je nápomocí ve smyslu trestního zákona.

Zdá se to být bohužel obecný jev. BIS a Policie shromažďují odposlechy a další důkazy o takovéto závažné trestné činnosti. Zjištění takových poznatků ale k zahájení trestního řízení nevede, jakkoliv by vést mělo. Odposlechy končí v bezedných šuplících těch, kdo toto chování kryjí, a kterým se pak hodí jako „kompro“.

A tím si nakonec odpovídáme i na tu otázku, jež se klade obecně: nedivím se pracovníkům BIS, že jsou frustrovaní, zajistí-li důkazy závažné trestné činnosti a nic se nestane. A od takové frustrace je pak k tomu, aby tyto informace předali někomu jinému (ať už s vírou, že se dostanou na veřejnost a konečně se něco stane, nebo z pohnutek podstatně nižších) již jen krůček.

Nehledejme tedy primárně toho, kdo odposlechy vynesl. Stopujme jejich oficiální cestu a šuplíky, ve kterých skončily. A postavme už konečně před soud ty, komu ty šuplíky patří.

Autor: Robert Pelikán | čtvrtek 22.3.2012 14:08 | karma článku: 23,43 | přečteno: 1494x
  • Další články autora

Robert Pelikán

Úplatky v otázkách a odpovědích

Otázka, zda je poskytnutí místa v orgánu obchodní společnosti úplatkem, rozpoutala debatu tak zuřivou, že už se v ní nejspíše nevyzná vůbec nikdo. Pokusme se to zlepšit po americku: formou otázek a odpovědí. Objeví-li se nové zajímavé otázky v diskusi pod článkem, budu se snažit blog průběžně doplňovat. Takže: "Stay tuned!"

25.6.2013 v 11:31 | Karma: 33,34 | Přečteno: 2763x | Diskuse| Politika

Robert Pelikán

O kšeftech a úplatcích

Události, které započaly minulý čtvrtek ve Strakově akademii, postavily naši společnost na největší dějinnou křižovatku od roku 1989. A je to křižovatka neméně důležitá.

20.6.2013 v 8:18 | Karma: 39,39 | Přečteno: 5302x | Diskuse| Politika

Robert Pelikán

Kauza Putna: Jmenuje, nebo může jmenovat?

Nechci se tu vyjadřovat k etickému rozměru kauzy docenta Putny, jiní k němu toho již řekli dost. Doplním jen navýsost stručně rozměr právní. Prezident totiž i z právního hlediska doc. Putnu profesorem jmenovat musí.

21.5.2013 v 14:29 | Karma: 38,83 | Přečteno: 5945x | Diskuse| Politika

Robert Pelikán

Obžaloba na Randáka?

Dočetl jsem se dnes, že obvodní státní zástupce podává obžalobu na Karla Randáka za to, že uveřejnil odměny Jany Nagyové. Nějak tomu nerozumím.

21.3.2013 v 12:44 | Karma: 36,85 | Přečteno: 2173x | Diskuse| Politika

Robert Pelikán

Kterak stát o osm miliard přišel

Blahořečím zpětně ministrovi Kalouskovi, že jsem se nestal členem Rady ČTÚ. Možná mi tím zachránil život, neboť minulý pátek by mne asi skolil infarkt.

13.3.2013 v 8:55 | Karma: 43,79 | Přečteno: 10554x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  12:30

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Naučená omluva, bez upřímné lítosti. Za pokus o vraždu dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  12:27

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4034x
Právník, který věří tomu, že právo je cesta ke spravedlnosti.

Seznam rubrik