Haló, tady Kalousek

17. 07. 2012 13:58:49
To, co se v současné době děje kolem telefonátů ministra Kalouska přesahuje hranice představivosti natolik, že se o tom člověku snad ani nechce psát. Jedna věc tu ale za pozornost přece stojí.

Je to podivně nekonzistentní Kalouskova obrana (ve které mu stále zdatněji sekunduje i premiér Nečas). V reakci na zprávu o prvním telefonátu totiž Kalousek vyzval nebohého adresáta, aby obsah hovoru dokázal. U druhého telefonátu pak totéž učinil sám pan premiér.

V obou případech tedy členové naší vlády vyzývali k tomu, aby si adresáti své hovory nahrávali, jinak půjdou minimálně „šlapat chodník“ (bude-li tedy GIBS alespoň natolik nezávislá, aby Kalouskovy podněty odložila jako nesmyslné). To je samo o sobě problematické a dále to podporuje atmosféru, která tu zavládla už po případu Kořistka. Atmosféru, ve které se člověk bojí cokoliv říci, neboť nemůže-li své tvrzení podpořit pevnými důkazy, stihne jej trest. Jako by pouhé slovo čestného člověka nebylo dostatečným důkazem, míněno tedy v rovině lidské, nikoliv nutně též v rovině právní. O tom, jak tato atmosféra prospívá lidem, kteří tam, kde nejsou svědci, říkají, co by říkat neměli, zbytečno mluvit.

Ještě mnohem zajímavější je ale to, jak se Nečas a Kalousek k pořizování nahrávek stavěli ještě před pár měsíci. To Nečas prohlásil: „Svět nahrávek není mým světem. Aby ovlivňoval a řídil politiku, to považuji za naprosto neuvěřitelné... To se děje jenom na měsíci jménem Věci veřejné“. A při jiné příležitosti zase řekl: „Považuji za nepřijatelné používání estébáckých metod a vzájemné nahrávání politiků.“ A nejinak to viděl i ministr Kalousek: „Kdyby snad k takovému rozhovoru kdy došlo, tak by byl podle etického kodexu Věcí veřejných důsledně fízlovsky nahrán a už dávno zveřejněn, což se nestalo. Fízlovskými praktikami Věcí veřejných já se zabývat nechci, přiznám se, že se mi z nich zvedá žaludek.

Změnili pánové názor? Nikoliv. Poslanec Skokan se evidentně na svůj telefonát s Kalouskem připravil a nahrávání zapnul. Co na to pan ministr? „To, co dnes pan poslanec Skokan předvedl na mikrofon, je z mého pohledu naprosté lidské dno a vrchol trapnosti.

Vzkaz je tedy jasný. Pokud chcete hovořit o tom, co se stalo beze svědků (ale jsou vlastně svědci důkaz?), a nemáte nahrávku, mlčte. Pokud máte nahrávku, mlčte také. Protože ve státě, kde vám politik nemůže vyhrožovat nebo vám nabízet úplatek, aniž by to druhý den bylo v novinách, se politika dělat nedá. Nebo tedy přesněji to, co si zřejmě tito pánové pod slovem politika představují.

Autor: Robert Pelikán | úterý 17.7.2012 13:58 | karma článku: 40.84 | přečteno: 5786x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 7.91 | Přečteno: 101 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 26.35 | Přečteno: 516 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.25 | Přečteno: 518 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 469 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 48 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4034
Právník, který věří tomu, že právo je cesta ke spravedlnosti.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...