Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AA

Saša

18. 3. 2011 10:12
Naprosto s Vámi souhlasím.

V právu víc než kde jinde je nepochybné, že každá změna je změnou k horšímu.

Nový zákon vzápětí odhalí své chyb, které se začnou naprovavat novelisacemi, které způsobí další chyby a poruchy a vyžádají si další a další novelisace...

Vzorovou aktuální ukázkou je zákoník práce: ten nabyl účinnosti 1. 1. 2007 a za pouhé tři roky  své působení byl již 22x novelizován a další rozsáhlá změna se na ministerstvu právě připomínkuje. Životnost toho zákona je tedy necelé dva měsíce, pak se mění. Kdo se má podle něj řídit? Zaměstnavatelé a zaměstnanci? Těžko - to by nedělali nic jiného než hlídali sbírku zákonů, jestli se zase nezměnil zákoník práce.

S občanským zákoníkem to bude samozřejmě mnohonásobně horší. A než si ho vzhledem k jeho šílené délce stačí kdokoli přečíst (o pochopení a naučení vůbec nemluvím), bude nejméně 1/4 textu novelami změněna a čtenář bude moci začínat nanovo.

V takovém právním systému se slušně fungovat nedá...

0 0
možnosti
A

arivista

18. 3. 2011 12:39
Re: Naprosto s Vámi souhlasím.

Mám jenom jednu drobnou připomínku - ne každý změna je nutně změnou k horšímu. Spíš se jedná o vyměnění jednoho problému za jiné problémy. A jde o to, zda nové problémy jsou menší a méně závažné než ty staré. Ovšem je pravda, že mnohdy nové problémy svou kvantitou a intenzitou daleko převyšují problémy staré úpravy, protože kvalita současných zákonů je prachbídná, o tom žádná.

0 0
možnosti
  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4034x
Právník, který věří tomu, že právo je cesta ke spravedlnosti.

Seznam rubrik