Diskuse

O možnosti odvolat premiéra čili o právnících a vykladačích

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nic proti, ale pokud by ten článek nebyl formulován,tak je formulován, tak by prezident neměl možnost odvolat premiéra, který je v komatu, a nebo se zbláznil. Takže se ptám, co by se dělo v případě, kdyby premiér se ocitl v komatu?

1 1
možnosti
PD

Strouhejte týden staré housky. ;-D

2 0
možnosti
DD

V demokracii západního typu by taková "vláda" u moci už dávno nebyla. Premiér by podal demisi. V té naší "demokracii" samozřejmě Nečas demisi podávat nebude. Kapr si dobrovolně rybník nevypustí.

Dobré je, že aspoň tu máme prezidenta, který na premiéra bude tlačit a tím mu znepříjemní zbytek volebního období. Toť vše!!

3 3
možnosti
JS

Co je na této vládě nedemokratické? Pokud vím, tak v evropském kontextu si vede dobře a pokud se týká doma, tak nesmíte tolik podléhat zaplaceným mediím. Počkejte až se k moci dostane Sobotka s Filipem, to bude teprve ekonomický průjem.

4 0
možnosti
Foto

Britanie žádnou Ústavu nemá a nijak to této zemi není na újmu. Řadu staletí si vystačí s logikou vlastních politků nebo hlavy státu.

1 0
možnosti
LC

Pane Černý, jenomže my jsme byli celá tyto staletí pod nadvládou Habsburků  , ale nebyli jsme v rovnoprávném postavení , tak jako Uhři. A hlavně proč ne ? Protože Uhři se dokázali semknout jako národ kolem své šlechty a jednat s Habsburky sjednoceně. Kdežto Češi nikdy nedrželi pospolu , vždycky existovaly nejmíň dvě názorové skupiny , jdoucí tvrdě proti sobě , a poslední volby ukázaly , že dneska je to stejné , takže celá stáletí rozdělení , neschopní si určit jednu sjednocujíci myšlenku a tu jednotně obhajovat. Jeden z důvodů začíná Bílou horou. Část České šlechty byla vyvražděná , část vyhnaná z e země a část se už tehdy zaprodala germánům - nebylo kolem koho se sjednotit, A vo tom to je.;-)

0 0
možnosti
JS

Nemohu si pomoci ale když pročítám tuto diskuzi připadám si jak Alenka v říši divů , jedni jsou profesoři z Ústavu pro jazyk český, druzí jsou odborníci na ústavní právo ale všichni si zde masírují svá ega. Mě to však připadá jako štěkot malých hloupých psíčků uvázaných za plotem. Já osobně bych se přimlouval ke zdrženlivosti ve výrocích a počkal bych jak situace skutečně dopadne protože my všichni na ní máme vliv asi takový jako na rozvoj skokana lesního v Timbuktu.

0 0
možnosti
JL

Tak pokecat si o tom můžeme, protože ta situace nijak nedopadne. Prezident určitě sám od sebe vládu neodvolá.

0 0
možnosti
HH

No, já se ve škole učil něco o " větné stavbě". Myslím si,pokud se budou uplatňovat i při psaní zákonů, ubude takových to dvojznačností. Příklad: "strouhejte týden staré housky" lze napsat " týden staré housky strouhejte" a výklad je jen jeden.

0 0
možnosti
JL

Docela bych řekl, že ten Váš návrh je pravopisně takový kostrbatý.

0 0
možnosti
Foto

"Umění vyložit text zákona tím správným způsobem je tím opravdovým uměním práva." ... Ne, to je jen bídný důsledek špatné práce při tvorbě zákonů, jejichž text stojí za kulový a umožňuje několikerý výklad, na který ani právníci či soudci, dokonce mnohdy ani ti ústavní, nemají stejný názor.

4 3
možnosti
Foto

Text zákona musí být pokud možno obecný. Jakmile se v textu zákona pokoušíte detailně popisovat všechny možné i nemožné skutečnosti, tak je to špatně. Ostatně to bychom pak ani nepotřebovali právníky a postačil by na to nějaký počítačový program. Právníci jsou tady od toho, aby zákony vykládali a správně aplikovali.

1 0
možnosti
PS

R^. Ale já myslím že nás

 Budoucí prezident v kampani ukázal jasně, že si cokoliv ohýbá dle potřeby. To je asi ta pravda a láskájak říkal náš Václav Klaus. Děsí mě, že to nebyla jen předvolební kampaň. Ale že to je jen styl uvaźování toho, kterého označuju za mimořádně sečtělého hlupáka. A že tuto hloupost velká část jeho voličů ani není schopna rozeznat...

4 3
možnosti
Foto

Jasně, a ty jsi ten, který to rozeznat umíš a jsi sečtělý nehlupák. ;-)

3 6
možnosti