Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

V zákoně taky stojí, že rektory prezident jmenuje jen na návrh. A když prezident nejmenoval Mikuleckého rektorem, bylo to Havlovo právo. Stejně má prezident Zeman právo nejmenovat Putnu profesorem. I když mám M. C. Putnu radši než M. Zemana.

8 0
možnosti

A když Klaus nejmenoval za soudce Langera,. R^

6 0
možnosti
Foto

Promiňte, Roberte, ale protože formulace "jmenuje na návrh" je v tuzemské legislativě vcelku častá, zdá se mi Vaše tvrzení poněkud překvapující. Vždyť i vedoucí odborů krajských, městských i obecních úřadů jmenuje (nikoli "může jmenovat"!) rada (kraje, města, obce) na návrh ředitele či tajemníka úřadu. To by podle Vás znamenalo, že ve všech těchto případech by sám rozhodoval tento úředník (ředitel či tajemník), a rada už by mu to toho neměla co mluvit a podle Vás by to taky jednoduše musela udělat. 

Opravdu jste se v tomto svém tvrzení nezmýlil?

Vždyť pokud byste měl pravdu, pak podle Vás jednají protiprávně snad veškerá krajská, městská a obecní zastupitelstva v Česku.

9 0
možnosti
Foto

dobře vyargumentovaný názor R^

4 14
možnosti

To se mi nezdá. V tom podstatném je jediným argumentem pana Pelikána, že to napsal pan Pelikán

9 0
možnosti

Děkuji za odborný názor.Karma

3 13
možnosti
Foto

Po odchodu Hasenkopfa se IQ Hradu snížilo na absolutní nulu ;-D

5 2
možnosti

Aby bylo trochu jasněji : president republiky jmenuje například:

A - bez návrhu, tedy ex offo z vlastního podnětu: předsedu a dva místopředsedy ÚS; předsedu; guvernéra, viceguvernéry a ostatní členy bankovní rady; soudce; předsedu nejvyššího soudu, jednoho člena etické komise ČR pro ocenění účastníků odboje; vedoucího kanceláře presidenta republiky; vedoucí zastupitelských misí (ty velvyslance nejmenuje, ale pověřuje)

B - na návrh vlády: předseda ERÚ; generály, generálmajory a neneráporučíky bezpečnostních sborů; generály Armády ČR (brigádní generál, generálmajor, generálporučík, armádní generál); náčelníka generálního štábu Armády ČR; generálního ředitele a zástupce generálního ředitele generálního ředitelství státní služby, předsedu Českého statistického úřadu; předsedu NKÚ; předsedu ÚOHS;

C - na návrh senátu PČR: předsedu a inspektory (7) Úřadu pro ochranu osobních údajů

D - na návrh vědecké rady vysoké školy: profesora vysoké školy; a na návrh akademického senátu vysoké školy rektora VŠ;

E - na návrh Sněmu Akademie věd ČR: předsedu AV ČR F - na návrh předsedy vlády: členy vlády G - na návrh předsedy poslanecké sněmovny PČR: předsedu vlády po dvojím vyslovení nedůvěry vládě H - se souhlasem senátu PČR: soudce ústavního soudu I - na návrh poslanecké sněmovny PČR: presidenta a vicepresidenta NKÚ

17 3
možnosti

Uvedu protipříklad: vedoucího odboru obecního úřadu jmenuje rada obce na návrh tajemníka. Znamená to snad, že rada je povinna vyhovět tajemníkovi a jmenovat vedoucího toho, koho on radě navrhne? Jistěže ne.

Nebo krajský úřad jmenuje na návrh ředitele školy předsedy zkušebních maturitních komisí. Znamená to snad, že krajský úřad je povinen řediteli školy vyhovět? Samozřejmě že ne.

Nebo předsedu Rady pro výkum, vývoj a inovace jmenuje a odvolává vláda na návrh předsedy vlády. Znamená to, že vláda musí hlasovat tak, jak to její předseda navrhne?

Nebo generálního inspektora Drážní inspekce jmenuje vláda na návrh ministra dopravy. Znamená to snad, že vláda musí svého člena - ministra dopravy - poslechnout a hlasovat podle jeho návrhu?

Nebo členy správní rady VZP jmenuje vláda na návrh ministra zdravotnictví. Je snad vláda povinna vyhovět a jmenovat všechny, které jí ministr zdravotnictví nadiktuje?

Zvláštní Vaší pozornosti pak doporučuji § 17 odst. 2 zákona č. 341/2005 Sb.!

17 4
možnosti

Kdyz odhlednu od jmenovani, je trebas takovy urednik povinen oddat snoubence, kteri splnili zakonne povinnosti?

6 3
možnosti

M97i18l59o77š 21B50é74m

21. 5. 2013 15:05

Takže kromě veta a amnestie nemá žádne pravomoce? Pouze povinnosti?

8 3
možnosti

Položit věnec pod hrobem neznámého vojína může, ale také nemusí.

4 1
možnosti

Pán Pelikán má zřejmě plzeňská práva. Pokud má pan prezident někoho jmenovat tak ho jmenovat může, ale nemusí. Třeba u nás ve firmě ředitel (statutár) podle organizačního řádu schvaluje na návrh příslušných vedoucích (náměstků - nestatutárů) platy všech zaměstnanců. Ale pokud se mu zdá, že nějaký zaměstnanec je flink, tak mu plat v navrhované výši neschválí a přes to vlak nejede. Zrovna tak pokud prezident není spokojen s nějakým návrhem na profesora, tak ministr to nemá šanci prosadit neb není prezidentovým nadřízeným a přesto taky vlak nejede. A tak Putna C. skončí jako do cent, i kdyby vážil 150 kg;-D

16 12
možnosti
Foto

A pan Pivarník zřejmě neumí ani pořádně číst.

12 11
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS