Diskuse

Úplatky v otázkách a odpovědích

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Víte, tyto problémy řeší ČR. Celý civilizovaný svět se jen diví, o čem se zde diskutuje. Nenajdete ve vyspělé Evropě zemi, kde by korupce protislužbou (rozuměj získání výhody) byla méně závažná než přímá finanční úplata. Nikdo z diskutujících nemá ty informace, které má policie a státní zastupitelství, ale přesto většina z nich mluví o "kriminalizaci běžné politické praxe". Pokud má policie důkazy (a zatím nemám důvod jí nevěřit), že došlo k handlu "vy odstoupíte, umožníte nám tím prohlasovat naše zákony a za to dostanete lukrativní posty ve státních podnicích" (jak to ostatně svým výrokem naznačil pan Schwarzenberg), pak nemůže být pochybností o jasné korupci. Pro tuto alternativu zatím hovoří i to, že soud uvalil na zadržené vazbu, tedy že vzal důkazní materiál státního zastupitelství jako průkazný.

Z mého úhlu pohledu je výborné, že policie a VSZ v Olomouci rozbijí tuto "běžnou politickou praxi", o které si myslím, že je jedním z pilířů rozbujelé korupce v této zemi. Souhlasím i s tím, že podobně by se měli hodnotit i "trafiky" pro Špidlu a jiné politiky z jakékoliv strany. Jako běžnou politickou praxi bych to mohl brát pouze v případě, že tyto osoby nebudou honorovány.

0 0
možnosti

L48u87b22o70š 51K36r68i74m94l

25. 6. 2013 13:08

Naprostý souhlas, ale musím se ptát, jakým způsobem pak bude fungovat politika na všech úrovních. Pokud použiji Vaši logiku ( a osobně s ní nemám žádný problém souhlasit), tak musím stíhat cca 99% všech zastupitelů a možná až 80% úředníků, kteří sestavují a schvalují rozpočty obcí, krajů, státu a následně provádějí výběr dodavatelů materiálu a služeb, protože při stejných otázkách dostanu stejný výsledek. 

Bohužel v tomto případě si spíše myslím, že to opravdu není otázka trestního práva, ale morálky a ta je bohužel taková jaká je. Její nahrazování trestním právem velmi záhy povede k naprosté paralýze veřejného rozhodování a rozpadu státních služeb.

 

Celkově ale KarmaR^

0 0
možnosti

J28a77n 10R41á59ž

25. 6. 2013 13:02

Už samotná diskuze o tom, zda přidělení "trafiky" ve státním podniku je,či není úplatek je velice prospěšná. Reakce politiků typu Marka Bendy nebo Kalouska zcela jasně ukázali celému národu, v jak zrůdném prostředí se pohybují, aniž si to uvědomují! Politici, zejména (bohužel)  pravicoví, už dávno přestali vnímat co je v souladu s dobrými mravy a nějakou trestnou odpovědnost za své jednání si vůbec nepřipouštějí. A tak už jenom myšlenka, že by někoho potkal Rathův (Tluchořův,Šnajdrův,Fuchsův) osud nebo,že by mohl být prohledán dům a kanceláře i tak nedotknutelným kmotrům jako je Rittig a Janoušek, bude politiky i jejich loutkoherce držet při zemi.

1 0
možnosti
Foto

Úplatek to je. Podmínkou je, že se podaří dokázat existence jasné dohody předem: vy uděláte toto a my vás pak dosadíme tam a tam. Pokud by to jen trochu mohlo vypadat, že (polo)státní podniky jen náhle zajásaly, jací že se to na trhu volných pracovních sil objevili odborníci, a chňapli po nich, než jim je zhedhantruje Microsoft, Siemens nebo Manchester United, pak obžaloba neuspěje. A to by bylo škoda, protože by to asi znemožnilo stíhání takových případů v budoucnu. Policie už by si příště netroufla.

1 0
možnosti

P31e14t56r 29N18ě76m87e84c

25. 6. 2013 12:21

Jak rekl Kalousek: ja dostal "uplatkem" ministerstvo financi. Jinak bych pro Necasovu vladu nehlasoval. Dle mne jakykoli ministersky post splnuje vsechny kriteria uplatku.

0 2
možnosti